Vind hier antwoord! Is Schouderpijn uitstraling ernstig?
schouderpijn uitstraling
Iedereen heeft wel eens last van schouderpijn uitstraling. Na zwaar sporten, werken of verkeerd liggen in bed bijvoorbeeld. Vaak gaat deze pijn vanzelf weer weg, soms blijft deze pijn nog heel lang aanwezig.
Er zijn mensen onder ons die al jaren schouderpijn hebben en er gewoon meer door lopen.
Het is mijn doel om mensen inzicht te geven wat je lichaam aangeeft en wat jezelf aan deze klachten kan doen. Zou het niet mooi zijn als je baas bent over je eigen lichaam?
schouderpijn uitstraling, wat is de oorzaak?
Schouderpijn kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan overbelasting, de schouder is teveel belast of de oefeningen en trainingen zijn verkeerd uitgevoerd. Ook stress en druk kan zorgen voor schouderklachten op verschillende niveau’s. Soms heeft men lang geleden een blessure gehad en is de schouder daardoor pijnlijk en niet in balans.
Zoals je kan lezen zijn er heel veel oorzaken die schouderpijn kan veroorzaken. Al deze oorzaken hebben één ding gemeen, de stabiliteit en balans in de schouder en het lichaam is niet meer in balans. De spieren moeten compenseren door de belasting die jij op het lichaam legt.
Is het ernstig?

De schouderklachten op zich zijn niet levensbedreigend. Wel is het heel vervelend voor mensen om met pijn te leven en te werken. Pijn kost energie en pijn is zeker niet fijn! Voordat je zelf aan de gang gaat om je klachten te herstellen is het van belang om na te gaan of jouw klachten niet ernstig zijn.
- Ben je al langere tijd ziek?
- Ben je de laatste tijd afgevallen zonder reden?
- Kan je de pijn niet verminderen door van houding te verwisselen, of juist provoceren door te bewegen?
- Kan je je arm niet meer bewegen of voor je extreme pijn richting de arm?
- Heb je een ongeluk gehad en heb je hierdoor al langere tijd last van je schouder?
Als je een van de bovenstaande dingen herkent raadpleeg dan eerst een professional voor advies voor je schouderklachten. Raak niet in paniek! De bovenstaande punten geven aan dat er misschien iets anders onderliggend jouw schouderklachten veroorzaakt. Het betekent nog niet dat dit ook echt zo is. Maar controle is dan wel raadzaam
Wil je van je schouderklachten afkomen?
Heel simpel: breng de balans en de stabiliteit weer op niveau en je klachten nemen af.
Hoe gaan we dat doen?
Hoe gaan we dat doen? Probeer eerst de oorzaak te achterhalen. Als je klachten ontstaan door een blessure of je hebt echt extreme pijn ga dan naar een professional die kan uitsluiten of er schade in het schoudergewricht is ontstaan.
Als je denkt dat het door houding en stress komt of overbelasting door sporten dan kan je hiermee aan de slag.
De vier stappen tot succes
- Kijk naar langdurig verkeerde houding
- Uitvoering van activiteiten moeten goed zijn
- Balans in belasting en belastbaarheid
- Verminder de spierspanning en herstel het gewricht door gericht te trainen
Verminder je schouderpijn uitstraling
Tackle je langdurig verkeerde houding:
Dit houdt in dat je niet te lang in een bepaalde houding kan zitten. Je lichaam is gemaakt om te bewegen. Uit recent onderzoek blijkt ook dat je rug en andere gewrichten (waaronder je schouder) gebaad zijn met bewegen. Het oudere streven dat je perse in een goede houding moet zitten en daardoor je klachten verbeteren is klein beetje ouderwets.
Jij en je lichaam wordt actiever door beweging. Blijf dus vooral veranderen van houding en zorg voor een juiste uitvoering. Zowel je gewrichten als je hersenactiviteit heeft belang bij bewegen.
Uitvoering van activiteiten:
Bij sporten en werk is het belangrijk dat je je lichaam juist belast. Juist belasten het klinkt zo wazig… Jouw lichaam haalt de meeste kracht vanuit het centrum van je lichaam, de wervelkolom en de spieren eromheen (de core). Jouw lichaam haalt daar de meeste kracht vandaan, als je aan het sporten bent in de fitness probeer dan je lichaam zo goed mogelijk te gebruiken. De core aangespannen en je lichaam recht op, de rug mooi recht en niet slap gebogen, de borst vooruit. Vaak is dat al een groot verschil
Balans in belasting en belastbaarheid:
Als je lichaam teveel belasting op het lichaam krijgt dan krijgen je spieren teveel te verwerken en krijg je overbelasting klachten. Denk daarbij aan spierspanning en dus zeurende pijn in de spieren en gebieden eromheen. De oplossing is het terugbrengen van de belasting dus minder belasten en de belastbaarheid van jouw lichaam vergroten. De belastbaarheid van je lichaam is afhankelijk van veel factoren: slaap, dieet, omgang van stress, maar ook de mate van beweging. Wil je weinig spierspanning hebben dan is het van belang deze factoren te verbeteren en je lichaam te trainen. Kort door de bocht; elke avond een pizza, weinig slaap, veel werken en weinig bewegen is niet goed voor je.
Verminder de spierspanning en herstel het gewricht door gericht te trainen

Verminderen van spierspanning kan op verschillende manieren, yoga, pilatus, rekoefeningen maar ook foamrollen is een optie. Daarnaast kan je de hulp inschakelen van een professional, therapeuten, masseurs zijn goede opties om je te helpen met verminderen van de spierspanning in de schouder en dus het verminderen van pijnklachten.
Daarnaast is het van belang om het gewricht wat soms al jaren pijnklachten geeft gericht te trainen. Vaak zijn dit wat saaiere oefeningen maar het resultaat is altijd verbluffend.
Heeft u vragen over dit soort oefeningen mail gerust.