Lees hier alles over Jumpersknee (springersknie)

Jumpersknee komt vaak voor bij zowel sporters als niet-sporters, bij deze klachten zijn de spieren van het bovenbeen overbelast. Deze vierkoppige spier (m.quadriceps Femoris) loopt aan de voorkant van je bovenbeen en over de knieschijf, deze hecht uiteindelijk aan op je scheenbeen, deze overbelasting zorgt voor pijn en zwelling. De plaats van deze zwelling is per persoon verschillend en dat ligt ook aan de anatomie, die per mens verschilt.
In de volksmond noemt men deze klachten “jumpersknee” of “springersknie”. De oorsprong van de naam jumpers knee komt van het hardlopen. Laat je niet leiden door de naam, ook mensen die alleen lopen of wandelen kunnen deze klachten ontwikkelen.
De pijn die deze klachten kenmerkt is zeurend van aard. Als in het beginstadium geen maatregelen worden getroffen kan de pijn sneller optreden, bijvoorbeeld met traplopen of in de hurken gaan zitten. De pijn kan dan veranderen van zeurend naar stekend. Hoe lang je doorloopt met deze klachten hoe langer het duurt voordat het geneest.
Hoe ontstaat de jumpersknee?
Jumpers knee ontstaat door overbelasting aan de quadriceps pees, de spier zorgt voor strekking en stabilteit van de knie. Door overbelasting van de spieren die de knie strekken ontstaan er microscheurtjes in de pees. Normaal gesproken heeft het lichaam genoeg rust om van deze scheurtjes te herstellen. Als men echter te snel nog een belasting van de spieren vraagt. Dan kan kunnen er opnieuw microscheurtjes ontstaan in de spier en de pees. Het lichaam heeft dan niet genoeg tijd om zich volledig te herstellen. Dit proces herhaalt zichzelf als men zichzelf niet goed verzorgt en nog meer overbelast. Wanneer u heel lang doorlopen met deze klachten kunnen zelfs met hurken of in rust pijnklachten ervaren. Resultaat is dan een chronische jumpers knee.

Oorzaken van de jumpersknee
- Springoefeningen
- Spierverkorting
- Eerdere blessure
- Verzwakking van romp- en bekkenstabiliteit
- Verminderde kracht in de romp en benen
Wat voor pijn ervaar je bij een jumpersknee?
Er zijn bij overbelasting klachten aanwijzing in wat voor stadia men zich bevind. Dit zorgt voor inzicht hoe ernstig de klachten zijn en hoe lang men er ongeveer over doet om te herstellen van de klachten die zij ervaren.
Gradaties
- Pijn/stijfheid na inspanning of sporten
- Stijfheid bij een warming-up
- Pijn tijdens het sporten/inspanning
- Pijn na het sporten en dagelijkse activiteiten
Locaties van de pijn bij jumpers knee
- Onder de knie schijf op je scheenbeen
- Zwelling boven of onder de knieschijf
- Startpijn en zitten of liggen
Behandeling
Laat de diagnose door een specialist bevestiging of ontkrachten. Daarna kan je in overleg met de fysiotherapeut of arts overleggen wat voor u de beste behandelmethode is. Peesherstel verloopt langzaam en als u in een vergevorderd stadium zit van pijnklachten is de kans groot dat u maanden bezig bent met herstellen van de jumpers knee.
- Relatieve rust nemen, rustiger aan doen met sporten
- Oefentherapie, onder begeleiding van specialist
- Rekoefeningen van de benen en de romp
- Oefenen van de romp, knie en enkelstabiliteit
Fix-your-body, wat kun je zelf doen?
- Schroef je belasting terug, ga wat minder hard sporten
- Met het sporten mag u geen pijnklachten ervaren, ervaart u dat wel, dan sport je te hard
- Na en voor het sporten veel rekoefeningen doen
- Als u pijn ervaart na het sporten kan u uw knie koelen
- Tapen van je scheenbeen
- Kracht oefeningen van de romp, knie en enkel
- Foamroller gebruiken
